PARTICULAR MO(ve)MENTS

Bild för - PARTICULAR-MO.jpg

Majula Drammeh (Nya Rörelsen) och Maria Reihs (The Event Horizon) höll till på Stenkrossen i juli 2019 för att utveckla sin föreställning PARTICULAR MO(ve)MENTS.

Vill du ibland skapa om universum från grunden, men vet inte riktigt hur?

Känns det ibland som att du står vid händelshorisonten till ett supermassivt svart hål, och inte riktigt vet vilken väg du ska ta? Hur hade världen varit om den bestått av antimateria istället för materia? Kom till kvantvakuumet; inte frånvaron, utan möjligheterna till allt.”

 

PARTICULAR MO(ve)MENTS är en föreställning som på lekfullt allvar blandar dans och teater, det fysiska och det virtuella rummet, och leker med kvantfysiska och astrofysiska begrepp ur ett mänskligt perspektiv. 

Koreograf och dansare Majula Drammeh (Nya Rörelsen) och Maria Reihs (The Event Horizon) har tidigare guidat publiken genom ett supermassivt svart hål på Inkonst (Gravitational Lensing), och lekt med gravitationella vågor och brain computer interface på IAC (Gravitational Waves).

Den här gången undersöks antimateria och materia, i samarbete med ljuddesignern Tim Bishop och interaktionsdesigner Leo Låby. Publiken bjuds en och en in i föreställningsvärlden, guidas av Resenären in i kvantvakuumet, och förhoppningsvis tillbaka igen.

Under residenset hos Stenkrossen har scenografiska experiment med ljus och vatten gjorts, liksom tekniska med en motion capture smartsuit som låter dansaren agera direkt i virtual reality. 

En del av arbetet är också samtal om det vetenskapliga med bl a astrofysikern Alexey Bobrick från Lunds universitet, men även om det mänskliga perspektivet. Hur kan vi utforska något vi inte kan föreställa oss, som vi saknar ord för, och som förändras så fort vi prövar det? Hur påverkar fenomen som antimateria och nya vetenskapliga upptäckter det vi kallar verklighet? I alla tider har människor skapat ceremonier och ritualer för att hantera världen; hur kan nya performativa handlingar skapas och användas i en föreställning, och kan de hjälpa forskningen?

Lunds kommun

Kontakt

Växel: 046-35 50 00

Organisationsnummer

212000-1132

Tillgänglighetsutlåtande

Skicka brev

Lunds kommun

Box 41, 221 00 Lund

E-post

stenkrossen@lund.se

Besök oss

Kastanjegatan 13, Lund